Dragen is goud!

Ik geloof niet dat je een baby kunt verwennen of dat een baby huilt om je te pesten. Een baby huilt omdat het je nodig is. En als je baby dan geen vieze luier heeft of wanneer je baby geen krampjes of honger heeft, dan is je baby simpelweg geborgenheid en liefde nodig. Liefde kun je tenslotte nooit genoeg ontvangen.

Stel je voor, je zit negen maanden op een heerlijk warme en geborgen plek in je moeder haar buik. Je zit veilig, je wordt niet overladen met prikkels, je deint mee met alle bewegingen die je moeder maakt, je drinkt wanneer je zin hebt, slaapt wanneer je zin hebt en gaat heerlijk bewegen wanneer jij daar zin in hebt. Al die tijd weet je niet beter, het één op één zijn met je moeder.

Onze beide dochters heb ik heerlijk gedragen vanaf dat ze ongeveer één week oud waren. Dit kun je al vanaf de geboorte doen maar het blijft natuurlijk een klein en breekbaar mensje. Waarom ik ze beide heb gedragen? Het voelde als een soort oerinstinct om ze dichtbij mij te dragen. Het voelde goed om ze de geborgenheid en veiligheid te kunnen geven. Ik vond het knus, gezellig en kon ze overladen met kusjes. Bijkomend voordeel is dat ik mijn handen vrij had en het allergrootste voordeel? Dat het fantastisch is voor de hechting!

Het is wetenschappelijk aangetoond hoeveel belangrijke voordelen dragen heeft. De baby is namelijk totaal afhankelijk van zijn of haar ouder. Nabijheid en geborgenheid zijn de eerste levensbehoefte van de baby. Knoop dit in je oren! Je kunt dus nooit genoeg liefde geven of je baby vasthouden!! De baby wordt heen en weer gewiegd net als in de buik, het ruikt jou, het voelt jou en hoort je stem. Denk er wel om dat je een goede babydrager kiest want dit zijn ze zeker niet allemaal.

– Weet dat je nooit teveel kunt dragen, dit bestaat niet. Je verpest je kind hier niet mee. Je geeft je kind juist de mogelijkheid op te groeien met een veilig basis waaruit een kind meer kan ontdekken en weet dat het altijd op jou terug kan vallen.

– De eerste negen maanden huilt je kind niet om aandacht, sterker nog, ze weten niet eens wat dat is. Het huilt omdat het opzoek is naar geborgenheid.

– Je kunt sneller reageren op hun behoeftes. Ze huilen minder en het heeft een positieve werking op de ontwikkeling en de hechting.

Het vierde trimester

Wist je dat er eigenlijk nog een vierde trimester is? Deze duurt nog drie maanden na de geboorte want dan is de baby eigenlijk pas voldragen. Het zenuwstel en het verteringsstelstel moeten nog ‘afrijpen’.

Wat hiervoor nodig is? Nou drie keer raden 😉 Warmte, voeding en bescherming.

Nu is het zo dat in Westerse landen baby’s niet perse gedragen hoeven worden omdat ze de warmte en bescherming ook op andere manieren kunnen krijgen. Echter wil het oerinstinct van de baby nog steeds gedragen worden. In veel andere landen krijgen baby’s van nature een vierde trimester omdat ze maar liefst 90% (LOVE IT) doorbrengen bij hun moeder. Door het dragen of slapen op dezelfde kamer zoals de natuur dit ‘bedoeld heeft’.

Wist je dat bijvoorbeeld darmkrampjes, verborgen reflux en ‘huilbaby’s’ echt iets westers is? In landen waar veel gedragen wordt komen deze aandoeningen bijna niet voor.

Fact

Een gedragen baby huilt de eerste drie tot vier maanden gemiddeld 56% minder dan een baby die niet gedragen wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *